Monday, October 10, 2011

23-07-2011 - Ride Kapcai To Betong, Thailand

Setelah sekian lama tak update blog ni, baru la skarang ade masa sikit.. Ini pasal first ride aku ke Thailand dengan moto kapcai.. Masa rempitan zaman remaja dulu biasa gak join konvoi jauh2 tapi tak penah lah sampai seberang.. hehe..

alkisah bermula selepas aku meng'overhaul' sekaligus meng'upgrade' dan menambah ke'power'an kapcai Yamaha 135LC ku ini.. Al-maklum la block baru, piston baru, nak kene runner in la machine baru ni.. so lokasi pilihan macam biasa lah, Betong Al Siam... hehe

my great machine!!
selepas berjaya meracun kawan2 rapat ku, maka mereka pun setuju untuk tinggalkan big bike dorang & follow aku dgn moto 'underbone' masing2..

hari ini dalam sejarah, buat pertama kali nyer aku melayan kapcai ke tanah seberang.. so pada 22 July, aku memulakan perjalanan bersama bro Zam and bro Ajak jam 4 ptg. Saje kami amik cuti half day sebab moto dalam pantang lagi, nak santai ride jer.. esok ade lagi geng akan follow ngan kapcai, tapi tu semua pesawat laju2 belaka.. tak terikut aku nanti.. hahaha!!


@ RnR Tapah - ride santai, maintain 120kmj jer.. walaupun rasa lambat tapi tak penat macam bawak big bike...

sampai Toll Kuala Kangsar lebih kurang pukul 7 ptg.. hari dah nak gelap lagi la kene slow ride ni..

sampai Pengkalan Hulu lewat dari jangkaan sebab hujan turun dari KK ke Gerik.. jalan plak gelap tak berlampu plak tu.. yg penting selamat sampai @ 10pm, sejam je lagi border nak tutup..


VIP parking port @ Modern Thai Hotel, Betong Thailand.. hehehe

ade gak group kapcai 4 biji dari Kedah park kat sebelah sinun.. tapi tak jumpa owner nyer..

esok nyer bangun agak lewat sebab penat semalam, turun je bawah tengok kapcai kawan2 aku dah sampai pun.. so total kami semua 10 rider.. salute kat geng yg tegar tinggalkan Z1000, Africa Twin, ER6n, Ninja n KLE semata2 nak join kawan2 layan kapcai.. bikers lain blum tentu berani lagi kot.. kikiki

memandangkan geng yang baru sampai tu ade yg kepenatan & terbongkang tido, kami yg beberapa kerat ni teruskan perjalanan ke tempat menarik di Betong tu.. amik gambar bukti la.. kang ade member lain tak percaya n cakap wa 'kompang' plak.. hahaha..

bro Man Naza yg tinggalkan Kawa Ninja untuk ride kali ni.. macam model la der...

Man Eon with Man Naza.. Man Twin ni.. :p

bro Ajak yg tinggalkan TZM power nyer....

 Man menyesal park moto kat hotel naik ngan aku td, terpaksa la begambar kenangan ngan moto aku.. hahaha

@ Piyamit Tunnel, Betong

 lepak kejap, jenuh gak nak naik bukit ni dengan kapcai.. naik berdua ngan Man plak tu, lagi berat ler moto tu nak memanjat.. 

moto with owner asal.. yg park moto kat hotel tu, jadi cameraman jer ler.. hehe



bro Man Naza

bro Ajak

 
on da' way balik hotel, sorang member yg first time join ni nak begambar kat Betong Flower Garden plak.. tapi singgah lepak bawah jer.. kaki dah penat nak bejalan dah.. jap lagi nak pi karaoke ngan shopping tak larat nak bejalan plak..


hari pun sudah petang, marilah pulang... hehehe.. masa berhibur plak.. kikiki..





 esok semua kami sepakat nak balik awal pagi sebab tengah musim hujan di tetang hari..

kap khun kap.. jumpa lagi 'Kingdom of Thailand'



kan betul.. hujan sepanjang jalan dari Lawin ke KL... yang penting hati puas... 
Chow Chin...